items in: 'wonen'
Rectangle290_badkamer
Rectangle290_detail2
Rectangle290_2
Rectangle290_vdv3
Rectangle290_impressie2
Rectangle290_voorgevel
Het buitenhuis |

Het energie-neutrale buitenhuis is een compact ontwerp waarin de grens tussen binnen en buiten vervaagt. De gebruiker van het buitenhuis heeft alle comfort van een normaal huis binnen handbereik en geniet tegelijkertijd optimaal van het leven buiten.

Het ontwerp gaat uit van een eenvoudig principe: Een compacte kern waarin zich alle voorzieningen bevinden, een (buiten)ruimte die aan te passen is naar de wensen van het moment en een dak dat het geheel verbindt.

De kern biedt plaats aan een kookvoorziening, toilet, bad, douche, wastafel, bed en houtopslag. Het dak is voorzien van zonnecollectoren en zonnecellen die zorgen voor elektriciteit en middels een warmtepomp zorgen voor warm tapwater en verwarming. De (buiten)ruimte is naar behoefte dicht te zetten met een glazen gevel en zonwering. De glazen gevel bestaat uit afzonderlijke delen die te verrijden zijn en opgeborgen kunnen worden in de kern.

Het buitenhuis is een principe-ontwerp dat verschillende mogelijke uitwerkingen en afmetingen kent. Zo voegt het buitenhuis zich naar de wensen van elke gebruiker, in elk jaargetijde, op elk moment van de dag.

Kast Utrecht |

Uitgangspunt bij het ontwerpen van deze verdiepingshoge kast was dat de focus op de originele schouw moest blijven liggen. Dit hebben we gedaan door de kast iets verdiept tov de schouw te leggen en de deurtjes in een strak grid te plaatsen. Door beide zijden met twee horizontale planken aan elkaar te verbinden, ontstaat een geheel. Binnen het strakke grid, verspringen de deurtjes in diepte, waardoor de schaduw voor een zekere speelsheid in het ontwerp zorgt. De kast is gemaakt van licht populieren multiplex, waarbij de kopse kanten een andere structuur hebben dan de oppervlakken. Door het spel van op- en inliggende kastelementen, wordt dit verschil nog eens extra benadrukt. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Woonhuis Schoonhoven |

Na een allesverwoestende brand in een 16de eeuws stadspandje in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. Ondanks alle ellende bood deze nieuwe situatie ook nieuwe kansen. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. Hierdoor was het in het hart van de woning erg donker. In het nieuwe ontwerp kwam juist op deze plaats een grote vide met zicht tot aan de dakconstructie, waar een groot dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten, ondanks het omvangrijke woonprogramma. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De precieze grootte van de zoldertjes wordt aan het oog onttrokken. Hierdoor worden de kamertjes niet alleen optisch veel groter, maar ook veel lichter, omdat een uit het zicht geplaatst dakraam deze slaapzolders verlicht. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Martin Droog

Woonschuur Lonneker |

De opdracht voor de verbouwing van een oude hooischuur in Lonneker betrof een ontwerp voor een multifunctionele ruimte voor muziek, theater, eten en slapen. Maar ook de oorspronkelijke bewoners; geiten, kippen, een ezel en een pauw moesten een plaats houden in de schuur. De schuur was in slechte staat, maar wat opviel was de prachtige eikenhouten constructie en de bijzondere lichtinval. Door de kieren in het oude pannendak scheen het zonlicht in dunne stralen op de grond. Dit moest behouden blijven! Voor het nieuwe dak bedachten we een pakket van ruw gezaagde vuren planken, isolatie en orginele dakpannen. In de isolatie zijn lichtdoorlatende platen opgenomen en enkele pannen vervangen door een orginele glazen variant, waardoor het zonlicht op enkele plaatsen tussen de houten planken doorschijnt. Nu staat er een volledig geisoleerde schuur, maar het oude karakter is onaangetast gebleven. Het dak straalt weer!

Woningbouw Heijplaat |

In 2007 studeerde ik af op een plan voor tijdelijke woningbouw op Heijplaat / RDM-terrein in Rotterdam. Het terrein van de RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij) werd tot een paar jaar geleden gedomineerd door havenactiviteit, maar moest een nieuwe broedplaats worden voor de creatieve industrie. Inmiddels is dit proces in volle gang. Het afstudeerontwerp richt zich op de pioniersfase van deze ontwikkeling met tijdelijke woningbouw voor creatieve starters. Het is een fysiek en sociaal plan voor een duurzame samenleving. Opdat elk individu aan de hand van enkele spelregels kleur op zijn of haar eigen manier kleur kan geven aan Heijplaat.

Woonhuis Leiderdorp |

Aan de rand van Leiderdorp, langs de Oude Rijn, staat een karakteristieke pand uit het begin van de twintigste eeuw. In de jaren ’80 werd hier een aanbouw aangebouwd, die tot voor kort dienst deed als dierenartspraktijk. De nieuwe bewoners wilden in de oudbouw een Bed&Breakfast realiseren, de rest van het pand moest verbouwd worden tot woning. De aanbouw uit de jaren ’80 was degelijk en praktisch en gebouwd, maar deed weinig recht aan het prachtige bestaande pand.
Wij hebben deze aanbouw een eigenzinnig karakter willen geven, dat naast het karakter van het oude pand kan bestaan. Beide op zichzelfstaand en eenduidig in vorm en materiaal. Vanwege het nieuwe programma, was het noodzakelijk meer licht in de aanbouw te brengen. Hierdoor moest de gevel van de aanbouw ingrijpend worden gewijzigd. Door alle ingrepen op eenzelfde ingetogen wijze te behandelen, ontstaat er een eenduidig beeld. Als pleisters, worden alle gaten gevuld met horizontale houten delen. Daar waar de lamellen voor glas zitten, zijn ze in beweegbare aluminium frames bevestigd. Aan de voorzijde klappen de luiken naar boven, om op deze manier een luifel te vormen. Aan de noordzijde schuiven ze opzij om in de open stand aansluiting te vinden bij de lamellen bij de entree.