items in: 'vrije tijd'
Rectangle290_badkamer
Rectangle290_sdmproductions_marijeweterings-3
Rectangle290_bos
Rectangle290_vdv3
Rectangle290_concept
Het buitenhuis |

Het energie-neutrale buitenhuis is een compact ontwerp waarin de grens tussen binnen en buiten vervaagt. De gebruiker van het buitenhuis heeft alle comfort van een normaal huis binnen handbereik en geniet tegelijkertijd optimaal van het leven buiten.

Het ontwerp gaat uit van een eenvoudig principe: Een compacte kern waarin zich alle voorzieningen bevinden, een (buiten)ruimte die aan te passen is naar de wensen van het moment en een dak dat het geheel verbindt.

De kern biedt plaats aan een kookvoorziening, toilet, bad, douche, wastafel, bed en houtopslag. Het dak is voorzien van zonnecollectoren en zonnecellen die zorgen voor elektriciteit en middels een warmtepomp zorgen voor warm tapwater en verwarming. De (buiten)ruimte is naar behoefte dicht te zetten met een glazen gevel en zonwering. De glazen gevel bestaat uit afzonderlijke delen die te verrijden zijn en opgeborgen kunnen worden in de kern.

Het buitenhuis is een principe-ontwerp dat verschillende mogelijke uitwerkingen en afmetingen kent. Zo voegt het buitenhuis zich naar de wensen van elke gebruiker, in elk jaargetijde, op elk moment van de dag.

Hamam Het Oosten |

Bij het ontwerp voor Hamam ‘Het Oosten’ hebben we gezocht naar een harmonieuze balans tussen Oosterse en Westerse vormgeving. De opdrachtgever van Turkse afkomst wilde een Oosterse wellness realiseren voor een breed publiek. Een plek die onherroepelijk Turks is, maar desondanks niet ‘vreemd’ aanvoelt. De Arabische architectuur staat bekend om zijn haast overdadige, geometrische decoraties. Wij hebben de traditionele Hamam teruggebracht tot zijn essentie. Zo kreeg het gebouw wel een koepel met olifantsogen, die voor een Hamam zo herkenbaar is, maar zijn de weelderige turkse vormen veelal geabstraheerd. Er wordt gebruik gemaakt van uitbundig en authentiek turks tegelwerk, die door hun toepassing strakke geometrische lijnen in de ruimte vormen.
Zo wordt een brug geslagen tussen oosterse en westerse architectuur.

Wie een Hamam in Turkije binnenloopt, wordt onherroepelijk gegrepen door het kalmerende effect van gefilterd daglicht. Ook deze essentie van de Oosterse ervaring, hebben we op eigentijdse wijze in de Hamam teruggebracht. Niet alleen straalt het licht door de gaten in de koepel, ook wordt er met daglicht ‘gespeeld’, door de gerichte toepassing van een transparant plafond. Het ontwerp voor de hamam is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Marije Weterings

Sophietje |

Sophietje is tot stand gekomen naar aanleiding van een prijsvraag, uitgeschreven door Stichting Nieuw en Meer in Amsterdam. Sophietje is een compacte, mobiele werkplek voor de hedendaagse kunstenaar. Ze daagt uit tot creativiteit en vraagt elke gebruiker haar te modelleren naar zijn of haar wensen. Zo is zij op maat gesneden voor elke creatieve activiteit, elk humeur en elk moment van de dag. Sophietje bestaat uit twee halve schillen; een brede buitenschil en een smallere binnenschil. De eerste is de ‘leefschil’ en biedt onder andere plaats aan een keukentje, een tuintje en een bed. De binnenschil is de ‘werkschil’ en herbergt een werkblad, boekenplanken en opbergruimte voor materialen. Beide schillen draaien onafhankelijk van elkaar rondom een centrale as. Zo kan naar wens de ruimte volledig worden afgesloten, ge-open en alles daartussenin. Sophietjes configuratie kan eindeloos varieren, waardoor de flexibiliteit in ruimtegebruik, lichtinval ook eindeloos variabel kan zijn. Sophietje is in gesloten toestand 2,55 breed, waardoor zij op de normale weg naar elke gewenst bestemming gereden kan worden. Het ontwerp voor Sophietje is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Woonschuur Lonneker |

De opdracht voor de verbouwing van een oude hooischuur in Lonneker betrof een ontwerp voor een multifunctionele ruimte voor muziek, theater, eten en slapen. Maar ook de oorspronkelijke bewoners; geiten, kippen, een ezel en een pauw moesten een plaats houden in de schuur. De schuur was in slechte staat, maar wat opviel was de prachtige eikenhouten constructie en de bijzondere lichtinval. Door de kieren in het oude pannendak scheen het zonlicht in dunne stralen op de grond. Dit moest behouden blijven! Voor het nieuwe dak bedachten we een pakket van ruw gezaagde vuren planken, isolatie en orginele dakpannen. In de isolatie zijn lichtdoorlatende platen opgenomen en enkele pannen vervangen door een orginele glazen variant, waardoor het zonlicht op enkele plaatsen tussen de houten planken doorschijnt. Nu staat er een volledig geisoleerde schuur, maar het oude karakter is onaangetast gebleven. Het dak straalt weer!

Bed & Breakfast |

In 2008 maakten wij samen met Emmy van Eijk het ontwerp voor de verbouwing van een statig pand in Leiderdorp tot Bed&Breakfast. Het pand heeft een monumentale uitstraling en is symmetrisch van opzet met een gekruist mansardedak. Deze monumentale symmetrie hebben we aangegrepen om de slaapkamers meer karakter te geven, door de dakconstructie zoveel mogelijk in het zicht te brengen. Hiertoe zijn de oorspronkelijke plafonds op de hoeken van het pand verwijderd. De kamers winnen hierdoor in hoogte en de oude balken van de dakconstructie geven ze een authentiek karakter. De oorspronkelijke hoogte van de plafonds is deels gehandhaafd en ligt als een kruis over de kamers. Onder dit kruis gaan de verschillende nieuwe ‘natte ruimtes’ en het trappenhuis schuil.