items in: 'schoonhoven'
Rectangle290_2
Rectangle290_perspectiefdoorsnede
Woonhuis Schoonhoven |

Na een allesverwoestende brand in een 16de eeuws stadspandje in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. Ondanks alle ellende bood deze nieuwe situatie ook nieuwe kansen. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. Hierdoor was het in het hart van de woning erg donker. In het nieuwe ontwerp kwam juist op deze plaats een grote vide met zicht tot aan de dakconstructie, waar een groot dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten, ondanks het omvangrijke woonprogramma. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De precieze grootte van de zoldertjes wordt aan het oog onttrokken. Hierdoor worden de kamertjes niet alleen optisch veel groter, maar ook veel lichter, omdat een uit het zicht geplaatst dakraam deze slaapzolders verlicht. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Martin Droog

Woning Schoonhoven |

Bij het ontwerpen van een woning (nieuw- of verbouw), gaat de discussie op ons bureau altijd over twee terugkerende thema’s; hoe ervaar je de ruimte en waar komt het licht vandaan. Zo ook bij het schetsontwerp voor deze verbouwing in Schoonhoven. De bewoners wilden op de eerste en de tweede verdiepingen flink uitbouwen. Op de benedenverdieping ontstaat daardoor een grote open ruimte. Door in deze ruimte de diverse zones voor de verschillende huislijke activiteiten goed te definieren en af te bakenen, ontstaat een efficiente, op maat gesneden plattegrond.
Daarnaast hebben we door middel van een aantal gerichte ingrepen, het daglicht naar het hart van het huis gehaald. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.