items in: 'project #064'
Rectangle290_ad2
Rectangle290_2
STH in het AD |

Door een grote brand in een zestiende eeuwse woning in Schoonhoven, raakten de bewoners van de ene op de andere dag hun huis kwijt. Slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie bleef gespaard. Er was geen tijd te verliezen; het huis moest opnieuw opgebouwd en liever vandaag dan morgen. Studio Tjalling Homans werd gevraagd om een geheel nieuw ontwerp te maken voor de woning, waarvan de oorspronkelijke indeling helemaal verloren was gegaan. Dit bood veel mogelijkheden. Een zeer bijzonder bouw- en ontwerpproces volgde, waarbij de goede samenwerking met opdrachtgevers en aannemer ons nog lang bij zullen blijven. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Het AD wijdde een paginagroot artikel aan de verbouwing. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Foto door Martin Droog

Woonhuis Schoonhoven |

Na een allesverwoestende brand in een 16de eeuws stadspandje in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. Ondanks alle ellende bood deze nieuwe situatie ook nieuwe kansen. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. Hierdoor was het in het hart van de woning erg donker. In het nieuwe ontwerp kwam juist op deze plaats een grote vide met zicht tot aan de dakconstructie, waar een groot dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten, ondanks het omvangrijke woonprogramma. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De precieze grootte van de zoldertjes wordt aan het oog onttrokken. Hierdoor worden de kamertjes niet alleen optisch veel groter, maar ook veel lichter, omdat een uit het zicht geplaatst dakraam deze slaapzolders verlicht. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Martin Droog