Rectangle595_voorgevel Rectangle595_achtergevel Rectangle595_gevel1 Rectangle595_luiken2

Woonhuis Leiderdorp

Aan de rand van Leiderdorp, langs de Oude Rijn, staat een karakteristieke pand uit het begin van de twintigste eeuw. In de jaren ’80 werd hier een aanbouw aangebouwd, die tot voor kort dienst deed als dierenartspraktijk. De nieuwe bewoners wilden in de oudbouw een Bed&Breakfast realiseren, de rest van het pand moest verbouwd worden tot woning.
De aanbouw uit de jaren ’80 was degelijk en praktisch en gebouwd, maar deed weinig recht aan het prachtige bestaande pand.
Wij hebben deze aanbouw een eigenzinnig karakter willen geven, dat naast het karakter van het oude pand kan bestaan. Beide op zichzelfstaand en eenduidig in vorm en materiaal. Vanwege het nieuwe programma, was het noodzakelijk meer licht in de aanbouw te brengen. Hierdoor moest de gevel van de aanbouw ingrijpend worden gewijzigd. Door alle ingrepen op eenzelfde ingetogen wijze te behandelen, ontstaat er een eenduidig beeld. Als pleisters, worden alle gaten gevuld met horizontale houten delen. Daar waar de lamellen voor glas zitten, zijn ze in beweegbare aluminium frames bevestigd. Aan de voorzijde klappen de luiken naar boven, om op deze manier een luifel te vormen. Aan de noordzijde schuiven ze opzij om in de open stand aansluiting te vinden bij de lamellen bij de entree.

Square85_voorgevel
Square85_achtergevel
Square85_gevel1
Square85_luiken2