Rectangle595_2 Rectangle595_1 Rectangle595_doorsnede

Woonhuis Schoonhoven

Na een allesverwoestende brand in een 16de eeuws stadspandje in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. Ondanks alle ellende bood deze nieuwe situatie ook nieuwe kansen. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. Hierdoor was het in het hart van de woning erg donker. In het nieuwe ontwerp kwam juist op deze plaats een grote vide met zicht tot aan de dakconstructie, waar een groot dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten, ondanks het omvangrijke woonprogramma. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De precieze grootte van de zoldertjes wordt aan het oog onttrokken. Hierdoor worden de kamertjes niet alleen optisch veel groter, maar ook veel lichter, omdat een uit het zicht geplaatst dakraam deze slaapzolders verlicht.
Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Martin Droog

Square85_2
Square85_1
Square85_doorsnede