items in: 'home'
Rectangle290_vdv3
Rectangle290_impressie2
Rectangle290_voorgevel
Rectangle290_woonkamer
Rectangle290_detail
Rectangle290_concept
Woonschuur Lonneker |

De opdracht voor de verbouwing van een oude hooischuur in Lonneker betrof een ontwerp voor een multifunctionele ruimte voor muziek, theater, eten en slapen. Maar ook de oorspronkelijke bewoners; geiten, kippen, een ezel en een pauw moesten een plaats houden in de schuur. De schuur was in slechte staat, maar wat opviel was de prachtige eikenhouten constructie en de bijzondere lichtinval. Door de kieren in het oude pannendak scheen het zonlicht in dunne stralen op de grond. Dit moest behouden blijven! Voor het nieuwe dak bedachten we een pakket van ruw gezaagde vuren planken, isolatie en orginele dakpannen. In de isolatie zijn lichtdoorlatende platen opgenomen en enkele pannen vervangen door een orginele glazen variant, waardoor het zonlicht op enkele plaatsen tussen de houten planken doorschijnt. Nu staat er een volledig geisoleerde schuur, maar het oude karakter is onaangetast gebleven. Het dak straalt weer!

Woningbouw Heijplaat |

In 2007 studeerde ik af op een plan voor tijdelijke woningbouw op Heijplaat / RDM-terrein in Rotterdam. Het terrein van de RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij) werd tot een paar jaar geleden gedomineerd door havenactiviteit, maar moest een nieuwe broedplaats worden voor de creatieve industrie. Inmiddels is dit proces in volle gang. Het afstudeerontwerp richt zich op de pioniersfase van deze ontwikkeling met tijdelijke woningbouw voor creatieve starters. Het is een fysiek en sociaal plan voor een duurzame samenleving. Opdat elk individu aan de hand van enkele spelregels kleur op zijn of haar eigen manier kleur kan geven aan Heijplaat.

Woonhuis Leiderdorp |

Aan de rand van Leiderdorp, langs de Oude Rijn, staat een karakteristieke pand uit het begin van de twintigste eeuw. In de jaren ’80 werd hier een aanbouw aangebouwd, die tot voor kort dienst deed als dierenartspraktijk. De nieuwe bewoners wilden in de oudbouw een Bed&Breakfast realiseren, de rest van het pand moest verbouwd worden tot woning. De aanbouw uit de jaren ’80 was degelijk en praktisch en gebouwd, maar deed weinig recht aan het prachtige bestaande pand.
Wij hebben deze aanbouw een eigenzinnig karakter willen geven, dat naast het karakter van het oude pand kan bestaan. Beide op zichzelfstaand en eenduidig in vorm en materiaal. Vanwege het nieuwe programma, was het noodzakelijk meer licht in de aanbouw te brengen. Hierdoor moest de gevel van de aanbouw ingrijpend worden gewijzigd. Door alle ingrepen op eenzelfde ingetogen wijze te behandelen, ontstaat er een eenduidig beeld. Als pleisters, worden alle gaten gevuld met horizontale houten delen. Daar waar de lamellen voor glas zitten, zijn ze in beweegbare aluminium frames bevestigd. Aan de voorzijde klappen de luiken naar boven, om op deze manier een luifel te vormen. Aan de noordzijde schuiven ze opzij om in de open stand aansluiting te vinden bij de lamellen bij de entree.

Woonhuis Amsterdam |

In de rivierenbuurt in Amsterdam hebben wij het ontwerp gemaakt voor het samenvoegen van twee bovenwoningen tot één groot appartement. Het trappenhuis van deze jaren ’30 woningen was imposant, maar werd gedeeld door meerdere bewoners.
Door het samenvoegen van twee woningen tot één appartement, kwam het trappenhuis in het appartement te liggen. Deze verandering hebben we zoveel mogelijk uitgebuit. Het trappenhuis kreeg een extra grote vide. Hierdoor heeft het appartement niet alleen een ruime, luxe uitstraling gekregen; ook wordt het daglicht tot in het hart van het huis gebracht. De vele kleine kamers die de oorspronkelijke woningen telde, werden op de beneden etage bijna allemaal doorgebroken. Op de bovenetage werden de plafonds opengebroken, en is de oorspronkelijke balkenconstructie in het zicht gebracht.
De vele ingrepen hebben van de oorspronkelijk benauwende woningen een zeer ruim en licht appartement gemaakt en daar was het de opdrachtgevers allemaal om te doen. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Zwembaddak |

Een in onbruik geraakte giertank herbestemmen tot zwembad; het klinkt niet echt voor de hand liggend, maar deze opdrachtgevers deden het. Het zwembad ligt mooi centraal op het erf en biedt uitzicht op het twentse landschap. Maar de omliggende bomen zorgden in de herfst voor veel blad in het water.
Daarom werden we gevraagd een dak te ontwerpen dat goed in het twentse landschap zou passen. Robuust en vanzelfsprekend. Het door ons ontworpen dak is een houten landschap van ongelakte houten planken, dat in twee delen van het zwembad af te rollen is. De planken vormen vier slanke golven, die subtiel op elkaar aansluiten wanneer het dak opengeschoven wordt. In deze opengeschoven toestand vormen de houten golven een lig- en zonneweide aan het zwembad. Dit project hebben we gedaan samen met Emmy van Eijk.

Bed & Breakfast |

In 2008 maakten wij samen met Emmy van Eijk het ontwerp voor de verbouwing van een statig pand in Leiderdorp tot Bed&Breakfast. Het pand heeft een monumentale uitstraling en is symmetrisch van opzet met een gekruist mansardedak. Deze monumentale symmetrie hebben we aangegrepen om de slaapkamers meer karakter te geven, door de dakconstructie zoveel mogelijk in het zicht te brengen. Hiertoe zijn de oorspronkelijke plafonds op de hoeken van het pand verwijderd. De kamers winnen hierdoor in hoogte en de oude balken van de dakconstructie geven ze een authentiek karakter. De oorspronkelijke hoogte van de plafonds is deels gehandhaafd en ligt als een kruis over de kamers. Onder dit kruis gaan de verschillende nieuwe ‘natte ruimtes’ en het trappenhuis schuil.