items in: 'home'
Rectangle290_hond
Rectangle290_badkamer
Rectangle290_sdmproductions_marijeweterings-3
Rectangle290_detail2
Rectangle290_2
Rectangle290_bos
Diergeneeskundig Centrum CERES |

Ceres is een kleine en betrokken dierenartspraktijk voor gezelschaps- en landbouwhuisdieren. Die betrokkenheid komt bijvoorbeeld tot uiting in het Groen Café dat elke maand georganiseerd wordt; een samenkomen van melkveehouders uit de omgeving. Omdat de praktijk uit haar jasje groeide zijn wij gevraagd een ontwerp te maken voor een uitbreiding. De praktijk is gelegen in een voormalig ‘Station voor Kunstmatige Inseminatie’, een karakteristieke schuur uit de jaren ‘70. Omdat de huidige praktijk slechts een deel van de beschikbare oppervlakte beslaat, kan de uitbreiding dus goed gerealiseerd worden binnen het bestaande pand. De nieuwe onder andere een extra opnamekamer, een nieuwe, aantrekkelijke wachtruimte en een gezellige plek voor het groene café. Uitgangspunten voor ons waren onder andere: het realiseren van een heldere indeling en het benadrukken van het bijzondere karakter van het oorspronkelijke gebouw. De heldere structuur wordt vooral bereikt door de in het oog springende groene muur, waarachter de twee behandel-’routes’, de balie, het kantoor en de apotheek schuilgaan. De betonnen constructie van het pand wordt weer in het zicht gebracht en ook de hoogte van de oorspronkelijke ‘dekruimte’ wordt weer benut. Zo helpt de oorspronkelijke functie van het gebouw, van de praktijk een bijzondere plek te maken. Het ontwerp van de praktijk is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Het buitenhuis |

Het energie-neutrale buitenhuis is een compact ontwerp waarin de grens tussen binnen en buiten vervaagt. De gebruiker van het buitenhuis heeft alle comfort van een normaal huis binnen handbereik en geniet tegelijkertijd optimaal van het leven buiten.

Het ontwerp gaat uit van een eenvoudig principe: Een compacte kern waarin zich alle voorzieningen bevinden, een (buiten)ruimte die aan te passen is naar de wensen van het moment en een dak dat het geheel verbindt.

De kern biedt plaats aan een kookvoorziening, toilet, bad, douche, wastafel, bed en houtopslag. Het dak is voorzien van zonnecollectoren en zonnecellen die zorgen voor elektriciteit en middels een warmtepomp zorgen voor warm tapwater en verwarming. De (buiten)ruimte is naar behoefte dicht te zetten met een glazen gevel en zonwering. De glazen gevel bestaat uit afzonderlijke delen die te verrijden zijn en opgeborgen kunnen worden in de kern.

Het buitenhuis is een principe-ontwerp dat verschillende mogelijke uitwerkingen en afmetingen kent. Zo voegt het buitenhuis zich naar de wensen van elke gebruiker, in elk jaargetijde, op elk moment van de dag.

Hamam Het Oosten |

Bij het ontwerp voor Hamam ‘Het Oosten’ hebben we gezocht naar een harmonieuze balans tussen Oosterse en Westerse vormgeving. De opdrachtgever van Turkse afkomst wilde een Oosterse wellness realiseren voor een breed publiek. Een plek die onherroepelijk Turks is, maar desondanks niet ‘vreemd’ aanvoelt. De Arabische architectuur staat bekend om zijn haast overdadige, geometrische decoraties. Wij hebben de traditionele Hamam teruggebracht tot zijn essentie. Zo kreeg het gebouw wel een koepel met olifantsogen, die voor een Hamam zo herkenbaar is, maar zijn de weelderige turkse vormen veelal geabstraheerd. Er wordt gebruik gemaakt van uitbundig en authentiek turks tegelwerk, die door hun toepassing strakke geometrische lijnen in de ruimte vormen.
Zo wordt een brug geslagen tussen oosterse en westerse architectuur.

Wie een Hamam in Turkije binnenloopt, wordt onherroepelijk gegrepen door het kalmerende effect van gefilterd daglicht. Ook deze essentie van de Oosterse ervaring, hebben we op eigentijdse wijze in de Hamam teruggebracht. Niet alleen straalt het licht door de gaten in de koepel, ook wordt er met daglicht ‘gespeeld’, door de gerichte toepassing van een transparant plafond. Het ontwerp voor de hamam is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Marije Weterings

Kast Utrecht |

Uitgangspunt bij het ontwerpen van deze verdiepingshoge kast was dat de focus op de originele schouw moest blijven liggen. Dit hebben we gedaan door de kast iets verdiept tov de schouw te leggen en de deurtjes in een strak grid te plaatsen. Door beide zijden met twee horizontale planken aan elkaar te verbinden, ontstaat een geheel. Binnen het strakke grid, verspringen de deurtjes in diepte, waardoor de schaduw voor een zekere speelsheid in het ontwerp zorgt. De kast is gemaakt van licht populieren multiplex, waarbij de kopse kanten een andere structuur hebben dan de oppervlakken. Door het spel van op- en inliggende kastelementen, wordt dit verschil nog eens extra benadrukt. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Woonhuis Schoonhoven |

Na een allesverwoestende brand in een 16de eeuws stadspandje in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. Ondanks alle ellende bood deze nieuwe situatie ook nieuwe kansen. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. Hierdoor was het in het hart van de woning erg donker. In het nieuwe ontwerp kwam juist op deze plaats een grote vide met zicht tot aan de dakconstructie, waar een groot dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten, ondanks het omvangrijke woonprogramma. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De precieze grootte van de zoldertjes wordt aan het oog onttrokken. Hierdoor worden de kamertjes niet alleen optisch veel groter, maar ook veel lichter, omdat een uit het zicht geplaatst dakraam deze slaapzolders verlicht. Studio Tjalling Homans maakte dit ontwerp in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.

Foto’s door Martin Droog

Sophietje |

Sophietje is tot stand gekomen naar aanleiding van een prijsvraag, uitgeschreven door Stichting Nieuw en Meer in Amsterdam. Sophietje is een compacte, mobiele werkplek voor de hedendaagse kunstenaar. Ze daagt uit tot creativiteit en vraagt elke gebruiker haar te modelleren naar zijn of haar wensen. Zo is zij op maat gesneden voor elke creatieve activiteit, elk humeur en elk moment van de dag. Sophietje bestaat uit twee halve schillen; een brede buitenschil en een smallere binnenschil. De eerste is de ‘leefschil’ en biedt onder andere plaats aan een keukentje, een tuintje en een bed. De binnenschil is de ‘werkschil’ en herbergt een werkblad, boekenplanken en opbergruimte voor materialen. Beide schillen draaien onafhankelijk van elkaar rondom een centrale as. Zo kan naar wens de ruimte volledig worden afgesloten, ge-open en alles daartussenin. Sophietjes configuratie kan eindeloos varieren, waardoor de flexibiliteit in ruimtegebruik, lichtinval ook eindeloos variabel kan zijn. Sophietje is in gesloten toestand 2,55 breed, waardoor zij op de normale weg naar elke gewenst bestemming gereden kan worden. Het ontwerp voor Sophietje is tot stand gekomen in samenwerking met Emmy van Eijk Architectuur.